- W Boga - wierze. Natomiast nie bardzo wierzę w to, co ludzie mówią o Bogu.
[ Pobierz całość w formacie PDF ](odc.01) bulion w stylu fusion
Przepis z programu Nagi szef (Odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Owoce morza
Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
170g czarnej fasoli, moczonej przez 12 godzin
1 l bulionu z kurczaka lub ryby
2 czubate łyżki drobno posiekanego imbiru
8 średnich przegrzebków
8 - 12 surowych krewetek, obranych i bez czarnej żyłki
ok. ½ kg świeżych muli
ok. ½ kg makaronu orientalnego
garść świeżej natki pietruszki lub bazylii
2 duże garści świeżej kolendry
2 średnie lub duże papryczki chili, drobno posiekane
sól i świeżo mielony czarny pieprz
2 limonki
Przygotowanie:
Odcedź czarną fasolę, zalej świeżą wodą i gotuj do miękkości. W oddzielnym garnku zagotuj bulion, dodaj posiekany imbir i podgrzewaj na wolnym ogniu. Owoce morza ugotuj na parze nad bulionem (możesz je również umieścić w torebkach z folii aluminiowej, dodać odrobinę białego wina i piec w piekarniku do momentu aż małże się otworzą – ok. 10-15 min). Następnie ugotuj makaron w osolonej wodzie, rozdziel go do 4 misek, dodaj owoce morza, fasolę, zioła i chili. Odcedź bulion, dopraw do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem i przelej do dzbanka. Bezpośrednio przed podaniem rozlej go do misek z makaronem, owocami morza i innymi składnikami. Na koniec wciśnij do każdej porcji kilka kropel soku z limonki.
(odc.01) pudding „łaciaty pies”
Przepis z programu Przekręty Jamiego Olivera (odc.1)
liczba osób: 6
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
Kuchnia brytyjska
Składniki
120g mąki
120g bułki tartej
120g bardzo zimnego masła
120g cukru kryształu
szczypta soli
120g suszonych moreli
440g rodzynek lub sułtanek
1 jajko
gałka muszkatołowa
korzeń świeżego imbiru
skórka otarta z 1 pomarańczy
140 ml mleka
złocisty syrop cukrowy lub syrop klonowy
bita śmietana, sos waniliowy
Przygotowanie
Masło zetrzeć na tarce. Morele posiekać. Wsypać do miski mąkę, bułkę tartą, masło
i cukier. Dodać szczyptę soli. Przemieszać. Dodać morele i rodzynki. Zetrzeć do miski ok. ¼ gałki muszkatołowej. Imbir obrać i zetrzeć na tarce. Dodać ok. 2 łyżek (30 ml) startego imbiru. Zamieszać. Dodać jajko i mleko. Wszystko razem dobrze wymieszać. Żaroodporną miseczkę lub foremkę o pojemności 1,5 litra wysmarować masłem. Przełożyć do niej masę i wyrównać wierzch. Foremkę przykryć szczelnie folią aluminiową. Wstawić foremkę do wysokiego garnka i wlać do niego tyle wrzącej wody, by sięgała do połowy wysokości foremki. Garnek szczelnie przykryć folią aluminiową lub pokrywką, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu 3 godziny. Od czasu do czasu zajrzeć i ewentualnie dolać gorącej wody, by nadal sięgała do połowy wysokości foremki. Wyjąć foremkę z garnka, zdjąć folię, przykryć talerzykiem i obrócić foremkę do góry dnem. Zdjąć foremkę i jeszcze gorący pudding polać syropem. Pokroić pudding na kawałki, rozłożyć na talerzykach
i podawać z bitą śmietaną i/lub sosem waniliowym.
(odc.01) puree z groszku
Przepis z programu Przekręty Jamiego Olivera (odc.1)
liczba osób: 4
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
Kuchnia brytyjska
Składniki
2 łyżki (30 ml) oliwy
pęczek dymki
pęczek mięty
500g mrożonego lub świeżego groszku
2 duże kawałki masła
sól i pieprz
Przygotowanie
Dymkę obrać, odciąć korzonki i końce szczypioru. Pokroić na cienkie plasterki. Oberwać listki mięty z łodyżek i grubo posiekać. Rozgrzać oliwę w rondlu i wrzucić dymkę. Smażyć na małym ogniu ok. minuty, dodać miętę, zamieszać i smażyć kolejną minutę. Dodać groszek i mieszając smażyć około 2 minut, potem przykryć i dusić ok. 12 minut. Przełożyć groszek do malaksera i zmiksować, dodać masło i jeszcze chwilę miksować. Ewentualnie można użyć tłuczka do ziemniaków. Doprawić solą i pieprzem. Przełożyć puree do miseczek, na wierzch położyć kawałek masła, przybrać listkiem mięty.
(odc.01) ryba z frytkami
Przepis z programu Przekręty Jamiego Olivera (odc.1)
liczba osób: 4
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Kuchnia brytyjska
Składniki
2 litry oleju roślinnego
950g mączystych ziemniaków
300 ml mąki (1 szklanka + 3 łyżki)
300 ml piwa
1 jajko
sól
4 filety (po 250g) z dorsza lub łupacza, ze skórą, bez łusek i ości
ogórki konserwowe
marynowane jajka
Przygotowanie
Wlać olej do frytkownicy lub głębokiego rondla i zagrzać do temperatury 120°C. Ziemniaki obrać, pokroić na plastry grubości 1 cm, a następnie w słupki grubości 1 cm. Zanurzyć frytki w oleju i smażyć 5 minut. Wyjąć i osączyć. Podgrzać olej do 180°C. Do miski wsypać mąkę i wlać piwo. Oddzielić białko od żółtka. Białko przełożyć do czystej miski. Żółtko wrzucić do miski z mąką i dodać szczyptę soli. Trzepaczką wymieszać mąkę z dodatkami na gładkie ciasto. Do białka dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Przełożyć pianę z białek do ciasta i delikatnie wymieszać. Ponownie zanurzyć frytki w oleju. Rybę zanurzyć w cieście, strząsnąć nadmiar ciasta i ostrożnie włożyć rybę do oleju ruchem od siebie. Smażyć 3-4 minuty. Wyjąć z oleju, osączyć na papierze kuchennym. Podawać na talerzu lub gazecie z ogórkiem konserwowym i ewentualnie marynowanym jajkiem.
(odc.01)jagnięcina z szałwią i pancettą
Przepis z programu Nagi szef odc.1
rodzaj dania: Dania mięsne
Kuchnia włoska
Składniki:
udziec jagnięcy (ok. 2 kg)
pęczek świeżej szałwii
kilka gałązek świeżego rozmarynu
sok z 1 cytryny
ząbek czosnku
80g pancetty (lub boczku wędzonego)
sól i świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Wbij nóż w mięso, obok kości, a następnie poszerz otwór palcem. Dzięki temu powstaje kieszonka, w którą nałożysz później przyprawy. Powtórz to samo na drugim końcu. Następnie nakłuj udziec w około ośmiu miejscach na głębokość około czterech centymetrów i poszerz otwory palcem. Nakłucia nie muszą być zrobione symetrycznie. W moździerzu rozetrzyj połowę szałwii i czosnek z łyżeczką soli. Kiedy powstanie jednolita masa, dodaj sok z cytryny, jakieś dwie łyżki oliwy z oliwek, resztę szałwii i grubo posiekany rozmaryn. Tą marynatą posmaruj mięso, a następnie wepchnij trochę do wcześniej zrobionych kieszonek w mięsie. W te same nacięcia włóż pancettę. Włóż udziec do piekarnika nagrzanego do temperatury 250 stopni. Mięso pieczemy 25 minut na kilogram i jeszcze 20 minut. W trakcie pieczenia mięso trzeba odwracać co jakieś 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstaw mięso na jakieś 10 minut.
(odc.01)pieczone cebule
Przepis z programu Nagi szef odc.1
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
6 średnich lub dużych czerwonych cebul
kilka gałązek tymianku
150g masła
sól
Przygotowanie:
Utnij piętki cebul, tak aby miały płaskie spody. Przetnij je od góry do około półtora centymetra od spodu, tak żeby rozszczepiły się na cztery kawałki, ale się nie rozpadły. Delikatnie zdejmij wierzchnią warstwę skóry. W moździerzu utrzyj masło z tymiankiem i solą. Powstałą masę włóż pomiędzy nacięcia w cebulach. Posmaruj też nią cebule z wierzchu. Tak przygotowaną cebulę piecz przez pół godziny w temperaturze 220 stopni.
(odc.01)pieczone owoce w polewie waniliowej
Przepis z programu Nagi szef odc.1
rodzaj dania: Desery
Kuchnia włoska
Owoce:
Weź mieszankę różnych owoców, takich jak śliwki, morele, nektarynki, brzoskwinie, gruszki, czereśnie, figi, banany, rabarbar lub truskawki. Umyj je i opraw, wycinając pestki lub gniazda nasienne. Banany pokrój w plasterki, rabarbar w kawałki. Oczyszczone owoce ułóż w naczyniu żaroodpornym. Polej j paroma kroplami brandy i posyp cukrem waniliowym (owoce kwaśniejsze wymagają więcej cukru). Wstaw do piekarnika rozgrzanego do maksymalnej temperatury. Piecz owoce aż zmiękną, ale nie stracą kształtu.
Podawaj z kremem mascarpone, lub waniliowym, albo bitą śmietaną czy lodami.
Cukier waniliowy
1 kg cukru
4 laski wanilii
Rozdrobnij wanilię w malakserze, następnie dodaj cukier i miksuj jeszcze przez dwie minuty. Przesiej cukier przez sitko. Pozostałe grudki zmiksuj ponownie i przesiej. Otrzymasz pięknie pachnący jasnoszary proszek, który przechowywany w hermetycznym pojemniku utrzyma świeżość bardzo długo.
KREM MASCARPONE
łyżka cukru waniliowego
250g serka mascarpone
W malakserze zmiksuj składniki do uzyskania jednolitej masy.
(odc.01)tarta cytrynowo – limonkowa
Przepis z programu Nagi szef (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Kuchnia francuska
Składniki:
porcja kruchego ciasta
350g cukru
8 dużych wiejskich jaj
350ml śmietany
200ml soku z limonki
100ml soku z cytryny
Przygotowanie:
Rozwałkuj ciasto, ułóż w formie wysmarowanej masłem, ponakłuwaj w kilku miejscach. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15-20 minut. W tym czasie przygotuj krem cytrynowo-limonkowy. W misce wymieszaj cukier i jajka, następnie dodaj śmietanę, sok z limonki i z cytryny, oraz trochę otartej skórki z limonki. Napełnij kremem upieczony spód i wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 45 minut, aż masa się zetnie, ale w środku pozostanie półpłynna. Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw na godzinę. W tym czasie masa stężeje całkowicie. Krój dopiero po schłodzeniu.
(odc.02) aioli z bazylią
Przepis z programu Nagi szef (Odc. 2)
liczba osób: 8
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Kuchnia francuska
Składniki:
½ małego ząbka czosnku, obranego
łyżka soli
duże żółtko
łyżka musztardy Dijon
ok. 1 szklanki oliwy z oliwek (extra virgin)
sok z cytryny (do smaku)
sól i świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Utrzyj czosnek z solą w moździerzu, (jeśli nie masz moździerza możesz drobno posiekać czosnek). W misce wymieszaj żółtko i musztardę, następnie bardzo powoli dodawaj oliwę z oliwek, ciągle mieszając (uważaj, aby sos się nie zważył). Po dodaniu ok. połowy oliwy, obydwu rodzajów, możesz zacząć dolewać szybciej. Następnie dodaj czosnek i sok z cytryny, dla lepszego aromatu możesz dodać bazylię, zielone listki kopru włoskiego, koperek lub posiekane, prażone orzechy. Na końcu dopraw aioli solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny.
(odc.02) napój lassi z mango
Przepis z programu Przekręty Jamiego Olivera (odc.2)
liczba osób: 4
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje
Kuchnia indyjska
Składniki
3 dojrzałe owoce mango
duży pojemnik jogurtu naturalnego
300 ml mleka
cukier lub miód
ew. sól i nasiona kminu rzymskiego
Przygotowanie
Skroić miąższ mango z pestki. Łyżeczką wydrążyć miąższ ze skórki, pokroić go na kawałki i wrzucić do malaksera. Zmiksować na gładko. Dolać jogurt naturalny (objętościowo mniej więcej tyle co będzie pulpy z mango) i mleko. Zmiksować razem. Dosłodzić do smaku cukrem lub miodem lub w wersji wytrawnej doprawić solą i nasionami kminu.
(odc.02) ryba w liściach bananowca
Przepis z programu Przekręty Jamiego Olivera (odc.2)
liczba osób: 4
rodzaj dania: Dania z ryb
Kuchnia indyjska
Składniki
kawałek imbiru
1 ząbek czosnku
2 papryczki chilli
2 łodygi trawy (palczatki) cytrynowej
pęczek natki kolendry
2 limonki
1 łyżeczka (5 ml) oleju sezamowego
200 ml mleka kokosowego (pół puszki)
1 łyżka (15 ml) sosu sojowego lub rybnego
700-1000g filetów z żabnicy, dorsza lub łupacza (bez skóry i ości)
liście bananowca lub liście winogron lub folia aluminiowa
4 małe gałązki rozmarynu lub wykałaczki
Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do temperatury 220°C. Imbir i czosnek obrać i pokroić na plasterki. Pokroić papryczki chilli na plasterki. Odkroić końce łodyg trawy cytrynowej, usunąć zewnętrzne twarde liście i posiekać środek. Wrzucić wszystko do moździerza i dobrze utłuc. Można też zmiksować w malakserze. Posiekać pół pęczka kolendry, dorzucić do moździerza i rozgnieść. Zetrzeć skórkę z limonek i wrzucić do moździerza. Limonki przekroić na pół i wycisnąć do moździerza sok. Wymieszać wszystko razem. Dodać olej sezamowy, mleko kokosowe i zamieszać, doprawić sosem sojowym i wymieszać. Pokroić rybę na duże kawałki. Z gałązek rozmarynu oderwać listki, zostawiając wiecheć na wierzchołku. Dół gałązek przyciąć na ukos. Posiekać resztę kolendry. Liście bananowca pokroić na prostokąty i opalić nad gazem, by stały się lśniące. Na środek każdego nałożyć łyżkę pasty. Na to położyć porcje ryby i przykryć resztą pasty. Posypać kolendrą. Dłuższe boki liści założyć na rybę, końce zawinąć do góry i przypiąć gałązką rozmarynu lub wykałaczką. Umieścić pakieciki z rybą na blasze i wstawić do piekarnika na ok. 15 minut. Podawać z gotowanym ryżem.
(odc.02) sałatka z makaronem ryżowym
Przepis z programu Przekręty Jamiego Olivera (odc.2)
liczba osób: 4
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałaty i surówki
Kuchnia tajska, Kuchnia indonezyjska
Składniki
200g mielonego mieszanego mięsa jagnięcego i wieprzowego
2 łyżeczki (10 ml) przyprawy „5 smaków”
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki (10 ml) cukru
garść ugotowanych krewetek
2 garści niesolonych orzeszków ziemnych
100g makaronu ryżowego
1 pęczek dymki
1 pęczek mięty
1 pęczek natki kolendry
2 papryczki chilli
2 łyżki (30 ml) startego imbiru
2 limonki
1 łyżka (15 ml) sosu sojowego
oliwa extra vergine
Przygotowanie
Mięso podsmażyć na patelni teflonowej bez tłuszczu, aż stanie się chrupiące. Dodać przyprawę „5 smaków” i wymieszać. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, dodać do mięsa, dodać cukier, zamieszać i chwilę przesmażyć wszystko razem. Zmniejszyć ogień. Dodać krewetki i orzeszki ziemne. Zamieszać i podgrzać wszystko razem (nie gotować). Makaron ryżowy zalać ciepłą wodą i odstawić na 4 minuty. Potem odcedzić i przełożyć do miski. Zdjąć patelnię z ognia, żeby mięso nieco przestygło.
Pokroić dymkę na plasterki, posiekać miętę i natkę kolendry. Dorzucić zieleninę do makaronu.
Pokroić cienko papryczki chilli (ew. najpierw usunąć pestki) i dorzucić do makaronu. Zetrzeć imbir na tarce i dodać do miski. Pomasować limonki i wycisnąć sok do miski z makaronem. Skropić makaron oliwą i przełożyć do miski mięso z dodatkami. Delikatnie wymieszać wszystko razem, dodać sos sojowy i jeszcze raz wymieszać.
(odc.02)chleb
Przepis z programu Nagi szef (odc. 2)
rodzaj dania: Pieczywo
Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
ok. 30g świeżych drożdży lub ok. 20g suszonych
2 łyżki miodu (lub cukru)
600 ml letniej wody
½ kg pszennej mąki
½ kg semoliny
2 łyżki soli
trochę mąki i semoliny do posypania
Przygotowanie:
Etap I
Rozpuść drożdże i miód (lub cukier) w połowie ilości letniej wody.
Etap II
Na dużą, czystą powierzchnię (lub do dużej miski) wsyp mąkę pszenną, semolinę i sól. Jedną ręką zrób po środku wgłębienie, (jeśli masz możliwość podgrzej trochę mąkę i semolinę).
Etap III
Wlej w środek rozpuszczone drożdże i okrężnymi ruchami palców jednej ręki połącz je z mąką. Następnie dodaj resztę wody i połącz wszystkie składniki tak, aby zrobiło się ciągnące, wilgotne ciasto (do niektórych rodzajów mąki trzeba dolać trochę więcej wody).
Etap IV
Zagniatanie. Zwijaj, ściskaj, ugniataj, składaj i rozciągaj ciasto przez ok. 5 minut. W ten sposób z mąki uwalnia się gluten, który wpływa na elastyczność ciasta. Jeśli ciasto przylepia się do rąk posyp je odrobiną mąki. (czynności z etapów II, III i IV możesz wykonać w mikserze, używając specjalnego haka do wyrabiania ciasta).
Etap V
Posyp wierzch ciasta mąką, posmaruj sobie również ręce, następnie uformuj z ciasta kulę i połóż na blasze. Ponacinaj z wierzchu nożem, dzięki temu ciasto się rozluźni i szybciej wyrośnie.
Etap VI
Odstaw ciasto do wyrośnięcia, powinno podwoić swoją objętość. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 250 stopni. Ciasto powinno rosnąć w ciepłym, wilgotnym i wolnym od przeciągów miejscu, np. blisko kuchenki lub w ciepłym pomieszczeniu. Możesz przykryć ciasto aluminiową folią, aby przyspieszyć proces rośnięcia. Cały proces trwa od 40 minut do 1½ godziny w zależności od warunków.
Etap VII
Jeśli ciasto podwoiło już swoją objętość, zacznij je znów ugniatać przez jakąś minutę, aby wybić z niego powietrze. Podziel ciasto na 4 części, rozwałkuj lub uformuj okrągłe grube placki. Następnie posyp blachę semoliną i ułóż na niej placki.
Rozgnieć 3 ząbki czosnku, dodaj garść świeżego, posiekanego lub zgniecionego rozmarynu oraz wymieszaj z oliwą i solą. Rozsmaruj zioła z oliwą na plackach i zrób w nich palcami wgłębienia. Pozostaw do wyrośnięcia na 45 minut, ciasto powinno wyrosnąć na wysokość ok. 3 cm. Piecz w rozgrzanym do najwyższej temperatury piekarniku przez 15 minut. Po wyjęciu foccacii z piekarnika skrop ją sporą ilością oliwy z oliwek i posyp solą. Jedz jak tylko wystygnie.
(odc.02)nieskomplikowany łosoś
Przepis z programu Nagi szef (Odc. 2)
rodzaj dania: Dania z ryb
Kuchnia francuska
Składniki
200g zielonej fasolki szparagowej
20 koktajlowych pomidorków
1-2 garście czarnych oliwek
2 łyżki oliwy z oliwek (extra virgin)
sól
świeżo zmielony pieprz
4 grube plastry łososia (ok. 230g, ze skórą lub bez, bez ości)
2 cytryny
garść świeżej bazylii
12 filecików anchois
Przygotowanie:
Poobcinaj ogonki przy fasolce, blanszuj ją w osolonej wodzie aż stanie się miękka i odcedź. Do miski wrzuć fasolkę, pomidory i oliwki. Dodaj szczyptę soli i pieprzu, polej wszystko oliwą z oliwek i dobrze wymieszaj. Opłucz łososia pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Skrop sokiem z połowy cytryny i przypraw z obydwu stron solą i pieprzem. Polej z wierzchu oliwą z oliwek. Rozgrzej piekarnik i blachę do pieczenia do najwyższej temperatury. Na jednej połowie blach ułóż łososia. Do miski z fasolą, pomidorami, oliwkami dodaj bazylię i wymieszaj. Tak przygotowane warzywa ułóż na drugiej połowie blachy. Na fasolce ułóż fileciki anchois. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez 10 minut, podawaj z ćwiartkami cytryny.Ta potrawa świetnie smakuje z domowym majonezem lub aioli.
(odc.03) carpaccio z pieczonymi buraczkami
Przepis z programu Przekręty Jamiego Olivera (odc.3)
liczba osób: 4
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
Kuchnia włoska
Składniki
500g małych buraczków
oliwa extra vergine
6 łyżek (90 ml) octu balsamicznego
2 gałązki rozmarynu
1 kg polędwicy wołowej
2 czubate łyżki startego chrzanu świeżego lub ze słoika
3 łyżki (45 ml) creme fraiche
sok z ½ cytryny
2 duże garści rukwii (rzeżuchy) wodnej
Parmezan
sól i pieprz
Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do temperatury 250°C. Buraczki umyć i osuszyć, przyciąć końce korzenia i naci. Ułożyć na prostokątnym arkuszu folii aluminiowej, posypać solą i pieprzem. Oderwać listki z 1 gałązki rozmarynu i dorzucić do buraczków. Polać octem balsamicznym i skropić oliwą. Złożyć folię na pół i zamknąć szczelnie brzegi. Położyć kopertę z folii na blasze i wstawić do piekarnika na ok. 35 minut, aż buraczki będą miękkie. Wyjąć z pieca i odłożyć na bok, by nieco ostygły. Oderwać listki z drugiej gałązki rozmarynu i drobno posiekać. Rozsypać na blacie lub na dużej desce sól, pieprz i rozmaryn. Obtoczyć polędwicę w przyprawach. Wlać na patelnię oliwę i dobrze rozgrzać. Obsmażyć polędwicę na złoto ze wszystkich stron, w sumie ok. 4 minut. Zdjąć mięso z patelni i odłożyć na bok, by odpoczęło ok. 4 minut.
Zrobić sos: zmieszać razem chrzan i creme fraiche. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny i dobrze wymieszać. Pokroić mięso na cie...
[ Pobierz całość w formacie PDF ]zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plslaveofficial.keep.pl